Ta strona używa plików Cookie. Korzystając z tej strony zgadzasz się na umieszczenie tych plików na twoim urządzeniu
Czcionka
Treść
Ocalić tradycje kulinarne od zapomnienia
23.05.2014

Ocalić tradycje kulinarne od zapomnienia

Gmina Wieprz posiada bogate tradycje kulinarne kultywowane przez gospodynie oraz lokalne stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich. Przygotowywane wg tradycyjnych przepisów potrawy z wieprzowiny oraz z ryb różnią się od podobnych przepisów w kraju czy też w Europie. Jest to tym samym wielki atut tutejszego regionu.

Gmina Wieprz posiada bogate tradycje kulinarne kultywowane przez gospodynie oraz lokalne stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich. Przygotowywane wg tradycyjnych przepisów potrawy z wieprzowiny oraz z ryb różnią się od podobnych przepisów w kraju czy też w Europie. Jest to tym samym wielki atut tutejszego regionu.

 Korzystając z dorobku kulinarnego naszego obszaru Stowarzyszenie Nadziejaz Wieprza działając w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Gospodyń Gminy Wieprz oraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Wieprzu opracowało projekt pn. „Wieprz i ryba ze smakiem, czyli promocja tradycyjnych potraw lokalnych”, który zakwalifikowany został do dofinansowania ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego RYBY.

W ramach projektu zorganizowane zostaną warsztaty kulinarne podczas których panie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotują kilkadziesiąt różnych potraw z wieprzowiny oraz z ryb. Powołana Komisja wyłoni te najsmaczniejsze potrawy, które następnie w profesjonalny sposób zostaną sfotografowane, aby stały się ozdobą przepisów zamieszczonych w książce.
Książka z przepisami kulinarnymi podzielona zostanie na kilka rozdziałów. Jeden rozdział  poświęcony zostanie dla każdego z 6 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Wieprz. W jednym z rozdziałów zebrany i spisany zostanie kilkuletni dorobek Klubu Kulinarnego Podróżnika. Do książki dołączona będzie płyta cd z wersją elektroniczną książki oraz jej tłumaczeniem na język angielski.
Działania projektowenie ograniczają się do zebrania i przygotowania ciekawych przepisów kulinarnych z ryb i wieprzowiny. Organizatorzy projektu pragną podzielić się swoją wiedzą kulinarną z innymi regionami Polski i Europy.
Wybór lokalizacji do prowadzenia działań promocyjnych padł na dwie duże imprezy kulinarne:  Festiwal kulinarny „Zapomniane smaki” w Łebie nad Bałtykiem oraz Festiwal Kaszanki w Szenna na Węgrzech. Kontakty z Węgrami mają wielowiekową tradycję, a kuchnie pomimo kontaktów obu krajów, pozostały zupełnie różne od siebie, pomimo ich niewątpliwych walorów. Prezentacja polskiej kuchni jak i produktów będzie ciekawym doświadczeniem dla organizatorów wycieczki. W zamian za to grupa z Polski, pozyska wiedzę na temat kuchni i kulinariów Węgier.

Festiwal kulinarny „Zapomniane smaki” w Łebie nad Bałtykiem to święto koneserów smacznej i zdrowej żywności. Organizatorzy projektu zamierzają prezentować potrawy z wieprzowiny oraz z karpia. Mieszkańcy wybrzeża posiadają bowiem znikomą wiedzę na temat tej wspaniałej i popularnej na południu kraju ryby.

Książka wydana zostanie w II kw. 2015 r. i oficjalnie zaprezentowana podczas Święta Gminy Wieprz w 06.2015 r.